12 saker att tänka på före kattköp

1. Överens?

2. Ras?

3. Hälsoprogram?

4. Hane eller hona? Syfte?

5. Varifrån?

6. Stamtavla?

7. Inköp till den nya familjemedlemmen

8. Hemma

9. Ute eller innekatt?

10. Mat?

11. Vaccination?

12. Köpekontrakt?

1. Överens?

Innan man skaffar katt är det viktigt att man är överens inom familjen. Själva inköpet av katten kan tyckas dyrt om man väljer en raskatt.
Men tänk på att katten i bästa fall lever 15-20 år.
Utgifter så som  mat, försäkring, veterinärvård, kattsand, kattlåda, klösmöbel, leksaker, eventuellt utställning osv. kostar varje år.

En katt är en levande varelse som inte bara kräver mat och en ren låda utan ett kattunge/katt kräver massor av kärlek, kel och lek.
Detta gäller både huskatt och raskatt. Så man måste inom familjer vara överens om att satsa både tid och pengar på sin nya familjemedlem.
Är hela familjen borta under många timmar varje dag bör man överväga att antingen avstå eller skaffa två katter så dom kan ha sällskap av varandra under dagarna.
Det går alldeles utmärkt med en raskatt och en huskatt.

Tänk också på att raser med längre päls kräver mer pälsvård än en ras med kort päls. En katt med längre päls måste kammas/borstas dagligen eller upp till
1 gång i veckan för att undvika hårbollar och hår på möbler etc. Man kan också få städa oftare.

2. Ras?

När man väl bestämt sig att köpa en katt kommer nästa fråga. Vad skall vi ha för katt? Raskatt eller huskatt. En raskatt beroende på ras kostar från 5000 och uppåt.
En Helig birma och Maine Coon som är våra två raser kostar från cirka 7000.  Besök gärna kattutställningar och prata med uppfödare/utställare för att hitta en ras som just passar er familj.
Generellt kans ägas att en långhårskatt är aningens lugnare än en korthårskatt.

3. Hälsoprogram?

När man då valt ras skall man kontrollera med aktuell rasring om/vad det finns för hälsoprogram för vald ras.
För Maine Coon finns det hälsoprogram mot HD och HCM.

sida på svenska:

Pawpeds hälsoprogram mot HCM och HD

Sveraks hälsoprogram mot HCM

För Helig birma

Birmasällskapets hälsoprogram mot HCM

Köp endast kattunge av uppfödare som följer uppsatta hälsoprogram. Detta är särskilt viktigt om du tänkt avla på katten.

4.  Hane eller hona? Syfte?

Nu är det dags att tänka på vad är syftet med katten, ren sällskapskatt, är ni intresserad av utställning och avel.
Det är väldigt viktigt att ha detta klart för sig och tala om det när ni åker och tittar på kattungar.
Det kan blir väldigt tokigt och i värsta fall även en tråkig erfarenhet. Tänk på att man bara få ha en kull utan registrerat stamnamn.
Inom SVERAK kostar nyregistrering av stamnamn idag 1500 Skr (2012-01-01).
Vill ni prova att avla på en honkatt skall hon testas enligt rasens befintliga hälsoprogram före parning och man skall hitta en lämplig hane som givetvis också skall vara testad inom rasens hälsoprogram.

Skall katten vara en ren sällskapskatt är det lämpligt att sterilisera/kastrera katten efter 6 månaders ålder. Det är bäst både för katten och för dig som ägare.
En kastrerad katt blir lugnare och mer harmonisk och man slipper löpbeteende hos honkatter och strilande hankatter.

5. Varifrån?

Varifrån skall man då köpa sin katt? Det finns i allmänhet många uppfödare att välja mellan både för Maine Coon och helig birma.
Ta tid på er, åk runt och besök olika uppfödare, titta på kattungarna, att de ser friska ut, inga rinnande ögon, kattungarna skall vara framåt o lekfulla,
vana att bli hanterade.  En icke socialiserad kattunge kan som vuxen bli en problemkatt. När ni har fastnat för en uppfödare och en kattunge,
åk gärna på besök några gånger till så det känns helt rätt med både katt och uppfödare.

Titta även på hur hemmet ser ut, att det är rent. Kontrollera att det inte finns äckliga kattlådor, de skall vara rena och fräscha.

Väljer ni en huskatt finns det många katthem runt omkring i landet.
Vårt närmsta i nordöstra Stockholm är Djurhjälpen i Vaxholm.

6. Stamtavla?

Köp inte en raskatt utan stamtavla. Stamtavlan är kattens viktigaste dokument, ett dokument som stärker kattens äkthet och bakgrund.

En raskatt utan stamtavla är en huskatt. Självklart är katten lika underbar ändå men den blir bara onödigt dyr.

Skall du avla och ställa ut måste katten ha stamtavla. Ibland kan det ta tid att få en stamtavla utfärdad, särkskilt om du köper katt från annat förbund än SVERAK.
Andra förbund som uppfödaren kan vara ansluten till är WCF, CFA och TICA.

7. Inköp till den nya familjemedlemmen.

Så är det dags för er nya familjemedlem att flytta hem. Innan ni hämtar kattungen skall följande saker finnas hemma.

Transportbur att hämta kattungen i. Lägg gärna in en mjuk filt eller handduk och någon liten leksak. Tänk på att katten växer, så köp en stor bur på en gång. 
Katt liksom barn skall sitta i baksätet med buren fastsatt i bältet. En katt får aldrig gå lös i en bil.

Mat och vattenskål
Dessa skall vara stadiga och av glas, keramik eller rostfritt.
En vattenautomat är ofta uppskattat och gör ofta att katten dricker mer.

Kattsand o kattlåda
Kattsand är mycket en fråga om pris. Det finns billiga som är bra och det finns dyra som är bra. Fråga gärna uppfödaren vad kattungen är van vid.
Det underlättar om kattungen får gå på samma sand som den varit van vid hemma hos mamman.
Klumpbildande sand är att föredra, det är enklare att hålla rent. Tänk på att aldrig slänga kattsanden i toaletten utan i en soppåse.

Kattlåda, samma sak, det finns billigare och dyrare. Med och utan huv. Större eller mindre. Vad är kattungen van vid?
Tänk på att kattlådan skall stå lite undanskymt och lugnt, så att katten känner sig trygg vid sina besök i kattlådan. Den måste också vara stor nog.
Har man fler katter skall man också ha fler kattlådor. Helst en mer än antal katter. Kattlådan skall tömmas flera gånger dagligen för att undvika problem. 
Ingen, varken människa eller katt vill gå på en äcklig/smutsig toalett.

Klösträd/klösmöbel:
För att undvika att katten klöser på möbler, väggar eller andra felaktiga ställen så är det en god investering att köpa en klösmöbel.
Det är helt naturligt för en katt att vässa sina klor, det är både en doftmarkering och att den vill bli av med lösa kloskal.
Det finns många storlekar och fabrikat att välja mellan på klösträden. Tänk på att det är som med mycket annat, kvalitet kostar men lönar sig i längden.
Katter gillar att ligga högt och spana så satsa gärna på ett golv till tak träd. Kattens nr 1 är ett mycket bra fabrikat. http://www.kattensno1.dk/

Försäkring
Innan katten flyttar hem skall du köpa en försäkring. Försäkringen skall börja gälla från den dagen du hämtar katten.
En katt utan försäkring kan blir en mycket dyr katt. Ett benbrott kan göra att du utan försäkring kan tvingas avliva katten av ekonomiska skäl.

En raskatt bör ha en livförsäkring men skall definitivt en veterinärvårds försäkring.
Vi har våra katter försäkrade via
Sveland.

När kattungen flyttar skall den:
Vara veterinärbesiktigad - intyget, som överlämnas till ny ägare, får ej vara äldre än 7 dagar,
ID-märkt samt grundvaccinerad mot kattpest och kattsnuva - intyg överlämnas till ny ägare. Se även punkt 11. Vaccination


8. Hemma

När katten väl är hemma, så visa den var mat, vatten och kattlådan finns. Tänk på att aldrig placera mat, vatten och kattlåda i samma rum.
Djur i det vilda har sällan mat och vatten på samma ställe och toalettbesöken görs på annat ställe. Det är inte säkert att katten äter under de första dagarna,
dock är det mycket viktigt att den dricker.

Har du redan katt hemma är det bra om de får vistas i olika rum de första dagarna, dels för att se så den nya kattungen inte har med sig några sjukdomar.
Dels underlättar det sammanförandet om de får blir nyfikna på varandra under några dagar. Men får dock alltid räkna med lite fräs o morr under de första veckorna.
Ibland går det dock väldigt smärtfritt.

Finns det barn i familjen måste de ta det varligt med den nya familjemedlemmen.

Leksaker, där kan i princip allt fungera, papperslappar, leksaksmöss, pingpongbollar, listan kan göras hur lång som helst.
Tänk dock på att aldrig låta en kattunge leka med snören, garn etc. själv.
Om katten sväljer garn kan den inte spotta ut det igen utan det trasslar in sig i tarmarna och kan orsaka ett operativt ingrepp eller en mycket tragisk smärtsam död.
Satsa mycket tid att leka med din kattunge. Tänk dock på att aldrig låta den leka direkt med din hand och dina fingrar.

Även katter måste uppfostras men man får aldrig slå eller ryta åt en katt. Ett kort och bestämt NEJ eller FY räcker.

9. Ute eller innekatt

Skall en katt få springa fritt? Detta finns det många delade meningar om. Många uppfödare av raskatter har i sitt kontakt att katten inte får springa lös.
En innätad/inglasad balkong/uteplats fungerar fint. Man kan också lära den gå i sele som ung.

Tänk på alla faror som lurar därute, bilar, elaka människor, vilda djur, andra lösspringande katter kan orsaka slagsmål, risk att bli instängd.
Tänk också på att det finns många som ogillar att katterna använder barnens sandlåda som sin sandlåda. Orsakar mycket osämja bland grannar.

10. Mat

Vad skall kattungen äta? Till en början alltid samma som den fått hemma. En kattunges mage är mycket känslig och det är mycket
som händer på kort tid med flytt, ny miljö, ny familj, kanske nya andra djur. Så låt kattungen fortsätta med samma sorts mat i någon månad till den bott in sig.

En bladning av blötmat som serveras morgon och kväll och torrfoder som mellanmål och kan står framme utan att bli dåligt är en bra lösning. Fler och fler går ifrån att bara servera torrfoder.
Tänk på att köpa ett kvalitetsfoder, de finns att köpa i zoologisk handel eller hos veterinär. Köp inte det billigaste i dagligvaruhandeln.

Kokt fisk, någon räka då och då kan man servera som godbitar.

11. Vaccination

Alla katter oavsett ras skall vaccineras. Kattsnuva och kattpest.

Kattsnuve vaccin behövs oftast årligen medan kattpest räcker var tredje år. Varje tillverkare av vaccin har sina rekommendationer.
Din kattunge skall vara vaccinerad två gånger innan den flyttar från uppfödaren.

I samband med den årliga vaccinationen kan du låta din veterinär göra en liten hälsokoll på din katt.
Kolla att katten är fin i ögonen och öronen, munhåla, tänder. Veterinären kollar säkert också lymfknutor, hud o päls, lyssnar på hjärta och lungor.
Med dessa enkla åtgärder har man gjort så gott man kan för att hålla sin katt frisk.

Vid några enstaka tillfällen kan katten få en allergisk reaktion efter vaccineringen. Sitt gärna kvar en halvtimme för att snabbt få hjälp om det blir en reaktion. Katten kan svälla upp i hals så den får svårt att andas och då är det bråttom.  Andra och mindre allvarliga reaktioner är att katten blir lite trött under en dag.
Man skall alltid följa tillverkarens rekommendationer av vaccinet, särskilt om man har tänkt vaccinera mot 2 sjukdomar samtidigt. Felaktiga kombinationer kan sluta illa. Reaktioner på vaccin skall alltid anmälas av din veterinär till tillverkaren av vaccinet.

Man skall alltid överväga att risken för biverkningar är betydligt mindre än de sjukdomar katten kan drabbas av om den inte är vaccinerad alls. Kattpest är en allvarlig och dödande sjukdom som du som ägare kan få med dig in under skorna t ex.

12. Köpekontrakt

Faller valet på en raskatt så skall man få ett kontakt som undertecknas av båda parter. Detta kontrakt skall man följa till punkt o pricka. 

Det finns egentligen inga begränsningar på vad ett kontakt skall innehålla. Det är viktigt att man som kattungeköpare läser igenom kontraktet
INNAN man skriver på. Återigen är syftet med katten viktigt. Har man köpt en ren sällskapskatt får man inte avla på den.

Sveraks hemsida finns det ett köpekontrakt att ladda hem.

Kan man av någon anledning inte behålla katten brukar en seriös uppfödare ta tillbaka den eller hjälpa till med omplacering.
Ofta står det i kontraktet att uppfödaren vill bli informerad om problem  uppstår, eller i värsta fall om katten dör.

Ett kattköp får aldrig vara ett impulsköp. Köpa katt på kredit är ingen bra lösning. Få uppfödare accepterar detta.
Har man inte råd att betala hela katten så skall man nog tänka sig för en gång till. Det är inte införskaffandet som är den stora kostnaden
utan underhållet under alla de år du förhoppningsvis har glädje av din katt.